Site Logo
Gulab Jamun Recipes

Gulab jamun recipe in hindi

I am Roshani Pansare` a resident of Maharastra` India and I am House wife. My passion for healthy and sweet cooking. I keep on searching for new ideas and information related to cooking` health and nutrition. Wherever I go and whatever I do` my antennas are always alert for any whiff of something new and interesting. आवश्यक सामग्री • मावा (खोया) 3०० ग्राम • मैदा (रिफाइन्ड फ्लोर ) 5० ग्राम (2 बड़े चम्मच) • काजू 1 टेबल स्पून बारीक कटा हुआ • पिस्ता 1 टेबल स्पून बारीक कटा हुआ • चीनी 6०० ग्राम • 1/4 छोटा चम्मच इलाइची पाउडर • 1/4 छोटा चम्मच खाने वाला सोडा • घी गुलाब जामुन तलने के लिये विधि मावा` इलाइची पाउडर` खाने वाला सोडा और मैदा को मिला के एक बड़े बर्तन में रखकर तब तक मलें जब तक कि वह नरम` चिकना गूथे हुये आटे जैसा न लगने लगे. गुलाब जामुन बनाने के लिये मावा तैयार है. गुलाब जामुन तलने से पहले चाशनी बना कर तैयार कर लीजिये. चाशनी बनाने के लिए एक बर्तन में चीनी और 2 कप पानी मिलाकर आग पर चाशनी बनने के लिये रखिये.चाशनी में जब उबाल आ जाय` चीनी पानी में घुल जाय उसके बाद 8-10 मिनिट तक और पकायें. चाशनी के घोल से लेकर 1-2 बूंद प्लेट में टपकायें. अंगूठे और अंगुली के बीच चिपका कर देख लीजिए` चाशनी उंगली और अंगूठे के बीच चिपकनी चाहिये` आधा तार की चाशनी यानि कि तार बहुत ही कम दूरी तक बने. चाशनी तैयार है. अब तैयार मावा से थोड़ा सा मावा (करीब एक छोटी चम्मच) निकालिये` उसे हथेली पर रखकर चपटा करके 3-4 काजू और पिस्ते के टुकड़े भरने के लिये उसके ऊपर रखें. मावा को चारों ओर से उठा कर काजू और पिस्ता को मावा के अन्दर बन्द कर दीजिये` अब दोनों हथेलियों के बीच रख कर गोल करिये` मावा का गोला अच्छी तरह बन जाने के बाद प्लेट में रख लीजिये. सारे गोले इसी तरह तैयार कर लीजिये. कढ़ाई में घी डाल कर गरम कीजिये` फिर गैस को धीमा करके 4-5 गोले` कढ़ाई में डालें और तलें` गुलाब जामुन को तलते समय उस पर कलचुल न लगायें बल्कि गरम गरम घी उस पर कलछुल से डालें और हल्का ब्राउन होने के बाद हल्के से हिला हिला कर तलें` गुलाब जामुन के चारों तरफ ब्राउन होने तक तल लीजिये. तले गुलाब जामुन कढ़ाई से निकाल कर चाशनी में डुबा दीजिये. इसी तरह सारे गुलाब जामुन बनाकर` तल कर चाशनी में डुबा दीजिये` बने हुए जामुनचाशनी में करीब एक दो घंटे तक भीगा के रखिए. 1-2 घंटे में गुलाब जामुन मीठा रस सोखकर तैयार हो जायेंगें. गुलाब जामुन तैयार हैं. इन्हें गरम गरमा परोसिये और खाइये For English necessary ingredients • Mawa (Lost) 300g • maida (refined flour) 50 g (2 tablespoons) • 1 tbsp finely chopped cashews • 1 tbsp finely chopped pistachios • 600 grams of sugar • 1/4 tsp cardamom powder • 1/4 tsp Baking Soda • Gulab Jamun ghee for frying fate Mawa` cardamom powder` Baking Soda and then placing it in a large pot of flour mix and rub until it soft` smooth dough Guthe not seemed right. Mawa is ready to make gulab jamun. Prepare the sugar syrup to make gulab jamun mix before frying. To make sugar syrup of sugar and 2 cups water in a large pot on the fire to become frothy when Rkiyekchasni should boil` then let the sugar dissolve in water and cook for 8-10 minutes. Drop from the plate in a solution of sugar syrup Tpakayen 1-2. Between the thumb and finger sticking a letter` syrup should Cipakni between finger and thumb` that is half sugar coil of wire became very short distances. Sugar syrup is ready. Mawa Mawa ready bit (about a teaspoon) Take out` placing her palm flat and pistachios and cashew nuts 3-4 pieces to fill up his place. Mawa Mawa around picking cashews and pistachios into the turn off` keep it between the two fingers round` please` milk ball well after going to the plate and take hold. Similarly` take up all the shells. Put oil in a pan and heat it again` 4-5 by slowing gas shells` put in the pan and fry` gulab jamun Fry Klchul spend no time on that rather than spoon the hot ghee and add the light becomes light brown shake shake fry` fry until brown on all sides of gulab jamun. Please take a dip in the syrup pan fried gulab jamun. Similarly` by making all the Gulab Jamun` fry dip in sugar syrup Please` remain in Jamun chasni For nearly two hours` keep wet. Absorbing the sweet gulab jamun juice shall be accepted up to 1-2 hours. Gulab jamun are prepared. Serve and eat them piping hot.